Η Νάξος

Αμέτρητες εμπειρίες σας περιμένουν

Η Νάξος έχει ιστορία 3000 χρόνων, είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου και ξεχωρίζει για τον πολιτισμό της έχοντας τα αρχαία λατομεία μαρμάρου ,τα ορυχεία της Σμύριδας – το Σμυρίγλι της Νάξου, τους Κούρους, τις εκκλησίες κυρίως βυζαντινές και τα μοναστήρια της. Ξεχωριστή όμως την κάνουν και τα εκλεκτά προϊόντα της. Σήμερα η Νάξος βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς. Οι τουριστικές υποδομές της , οι κάτοικοι του νησιού και τα τοπικά προϊόντα της συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτή. Η γόνιμη γη του νησιού παράγει τις ονομαστές πατάτες Ναξου, λαχανικά, φρούτα, εσπεριδοειδή, ελιές και τα Ναξιώτικα αμπέλια βγάζουν το εξαιρετικό κρασί της. Όλα τα τοπικά προϊόντα του νησιού ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητα τους.

Η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία στο νησί έχουν αναπτυχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα κρέατος, μεγάλη ποικιλία τυριών, γάλα και μέλι.

Η Νάξος όμως εκτός απ’την ευλογημένη γη της φημίζεται και για τις παραλίες της. Στο νησί υπάρχουν πολλές, μεγάλες σε έκταση παραλίες αλλά και μικρότερες που σχηματίζουν γραφικά λιμανάκια, όμορφες και πεντακάθαρες ,άλλες ήσυχες και άλλες πολυσύχναστες με κύριο χαρακτηριστικό τους τα κρυστάλλινα νερά. Στις περισσότερες παραλίες υπάρχουν ψαροταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες που το βράδυ γίνονται μπαράκια, τουριστικά μαγαζιά και φυσικά η δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Άγιος Γεώργιος, Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Πλάκα, Ορκός, Αγιασός, Απόλλωνας, Καστράκι, Καλαντός, Λιώνας, Αλυκό, Μικρή Βίγλα, η Μουτσούνα, Πάνορμος, Πυργάκι, Ψιλή Άμμος είναι μερικές απ’τις παραλίες που αξίζει να επισκεφτείτε ,να απολαύσετε το μπάνιο σας και να περάσετε όμορφα.

Εκτός όμως από τις όμορφες παραλίες αξίζει να δείτε και τα χωριά του νησιού. Η Νάξος είναι νησί με πολλά μικρά και μεγάλα γραφικά χωριά που το καθένα από αυτά έχει την δική του ομορφιά. Κάποια από τα χώρια που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι η Απείρανθος, το Φιλώτι, οι Τρίποδες, ο Δαμαριώνας, η Κόρωνος, το Σαγκρί, η Ποταμιά αλλά και άλλα πολλά που θα συναντήσετε στην διαδρομή σας καθώς θα εξερευνάτε το νησί. Στα περισσότερα χωριά της Νάξου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μικρά εκκλησάκια και πύργους που θα σας ταξιδέψουν σε άλλη εποχή.

Βασικό χαρακτηριστικό των κατοίκων του νησιού είναι η θρησκευτική πίστη γι’αυτό στην Νάξο υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες κυρίως βυζαντινές , πολλά μικρά ξωκλήσια, μοναστήρια και πύργοι που κάνουν αισθητή την παρουσία των Ενετών για πολλά χρόνια στο νησί.

Μερικές απ΄τις σημαντικότερες εκκλησίες που μπορείτε να επισκεφτείτε κατά την διάρκεια της παραμονής σας στο νησί είναι η Παναγία η Φιλοτίτισα , το Μοναστήρι της Φανερωμένης, η Μονή του Φωτοδότη, τον Πύργο της Υψηλοτέρας, το Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού, η Μητρόπολη των Ρωμαιοκαθολικών, και η Παναγία η Μυρτιδιώτισα.